• новини


За Кианти и Кианти
Много от българите, които идват в Италия за пръв път, си поръчват  “Кианти“ (Chianti) като дебют във винената си одисея на Апенините.

Въпреки че е едно от най-популярните и ценени италиански вина в света обаче то, или по-скоро историята му, е непозната и за самите жители на Ботуша.

За вино с това име се споменава за пръв път  в края на 1300-тата година. То обаче се описва като „бяло вино с неособено качество“.

30-ина години по-късно за „Кианти“ вече се пише като за „червено и доста ценено вино“.

Ред в нещата около „Кианти“ въвежда през 1800 най-вече барон Бетино Риказоли, който описва подробно пропорциите на различните видове грозде, използвани за направата му.

Основата във виното се поставя от гроздето „Сан Джовезе“ (San Giovese). Към него се прибавя в малко количество  „Малвазия нера“ (Malvasia nera) и „Канайоло“ ( Canaiolo). Тези добавъчни видове грозде служат най-вече за омекотяване на „по-нервничките“ вкусови характеристики на „Сан Джовезе“, както и за подобряване на цвета му.

В рецептата си барон Риказоли пише още, че ако стремежът е да се постигне по-леко вино, то в съцветието може да се прибави и смесица от вината „Требиано Tоскано“ (Trebbiano Toscano)  и „Малвазия Бианка“ (Malvasia Bianca).

С прибавянето на тези бели вина, извършено в недалечното минало, „Кианти“ се превръща в розово и то - недобро - вино. Заради приличната си цена и заради симпатичните дамаджанки, в които се е продава обаче, „Кианти“ продължaва да се харчи, макар и не сред големите познавачи на вино.

Впоследствие, към „Сан Джовезе“ се прибавят и „Каберне Совиньон“ (Cabernet Sauvignon),  „Мерло“ (Merlot) и „Сира“ (Syrah), опитвайки се да подобрят имиджа му пред света.

 В крайна сметка мнозина италианци днес не знаят какво точно представлява „Кианти“.

Съвременните правила за производството на „Кианти“ повеляват то да се прави с минимум 80 % „Сан Джовезе“, докато останалите 20 % се разпределят по избор между различните видове грозде. Затова и купувайки 10 бутилки „Кианти“ от различни производители, вие можете да опитате 10 абсолютно различни видове вино.

Ако искате да опитате истинско „Кианти“, съветът е да си купите „Chianti riserva", произведено от Azienda Castelli in Villa. То е направено 100 % от „Сан Джовезе“.

Отлично вино е и „Vigneto Rancia" на Azienda Felsina Berardenga, но и в този случай става въпрос за доста специално вино. По-достъпно е например „Кианти“, произведено от Azienda Castellare di Castellina.

 

Марина Ферари

Не правете това...
» прочети още
Напоследък има из...
» прочети още
Barolo - кралят на вината,...
» прочети още
Когато сме пили сме си...
» прочети още
Антиоксидантът...
» прочети още
Колкото по-скъпо,...
» прочети още
Брус Уилис откри свой...
» прочети още
Ефектна чаша
» прочети още
В Сухиндол избраха...
» прочети още
  • Вход
Потребител:
Парола:
 Запомни ме