• новини
Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в люспите на гроздето и разрушава туморните клетки
Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в люспите на гроздето и разрушава туморните клетки

Учените успяха да разберат как действа ресвератролът ­ естественият антиоксидант в червеното вино, който при лъчева терапия помага за защитата на здравите клетки и отслабва защитата на раковите. Те определиха и най-оптималната доза, при която веществото помага, и твърдят, че за профилактика е по-добре да се пие гроздов сок, а чак на второ място ­ червено вино.

Онкологията винаги е била отворена за лекарства от растителен произход, като се започне от фотодинамичната терапия и се свърши с най-мощните отрови, които не се препоръчват от лекарите дори и при най-тежките случаи. Наистина не всички от тях имат избирателно действие спрямо туморните клетки, за разлика от новото лекарство на медицинския център към Рочестърския университет. Там успяха да изследват действието на антиоксиданта ресвератрол.

Преди време учените демонстрираха ролята му в експериментално лечение на инсулт и на диабет, като дори заявиха, че са намерили ново лекарство, което може да се справи с много болести на старостта, сред които инфарктът, ракът и болестта на Алцхаймер. Сега групата на болестите, поддаващи се на тази “панацея”, е допълнена и с рака на панкреаса.

Ефектът на антиоксиданта, който се съдържа в най-голямо количество в люспите на гроздето, се достига благодарение на въздействието му върху митохондриите ­ енергетичните станции на клетките в организма. Съчетанието на предварителен прием на ресвератрол с традиционната радиотерапия осигурява синергичен ефект, а раковите клетки започват процес на апоптоза. А онкологията се опитва да реши тази задача откакто откри програмируемата клетъчна смърт. Според думите на онколозите, въпреки че приемът на червено вино по време на лъчевата или на химиотерапията все още не е детайлно изучен, то не е противопоказно. Днес изключването на виното от всекидневното меню става по преценка на лекарите, а специални препоръки в тази насока няма. И все пак, ако пациентът приема неголеми количества вино, повечето онколози няма да възразят.

Приложението на антиоксидантите в онкологията е спорно, защото освен че защитават здравите тъкани, те могат да влияят и на тумора. Някои учени обаче считат, че това е малко вероятно и дори в организма протича противоположна реакция.

Ресвератролът не само достига целта си ­ туморните клетки, но и защитава заобикалящите ги тъкани от агресивното действие на радиацията. Истината, както нерядко се случва във фармакологията, трябва да се търси в концентрацията. Точно това успяха да постигнат американските специалисти, които не само показаха какво се случва в клетката, но и подбраха съответната доза, при която туморните клетки стават по-чувствителни към лъчевата терапия, а здравите тъкани ­ обратното ­ по-защитени.

Във виното, което се получава като резултат от естествената ферментация, концентрацията на това вещество стига до 30 грама на литър. В природата ресвератролът защитава растенията от бактерии и от гъбички. Пречистените му варианти и синтетични аналози са описани като противоракови, противовъзпалителни и противоатерогенни вещества. Подобни свойства в различна степен са присъщи на всички антиоксиданти с растителен произход, така че ресвератролът стана поредната природна “панацея” заедно с кофеина, мелатонина, флавоноидите, полифенолите и витамините С и Е.

Досегашните изследвания са правени върху култури от ракови клетки на панкреаса, затова “избирателното” действие, споменато от учените, се основава изключително на предишните разработки.

Aко решим да се възползваме от откритието на учените дори и за профилактични цели, то ще бъде по-добре да пием гроздов сок. Защото, на първо място, при ферментацията се разрушава голяма част от ресвератрола. А, на второ място, виното и панкреасът са малко съвместими: до голяма степен алкохолът е причина за много от панкреатитите (възпаленията на панкреаса), които се смятат за основните предракови състояния.

Не правете това...
» прочети още
Напоследък има из...
» прочети още
За Кианти и Кианти
» прочети още
Barolo - кралят на вината,...
» прочети още
Когато сме пили сме си...
» прочети още
Колкото по-скъпо,...
» прочети още
Брус Уилис откри свой...
» прочети още
Ефектна чаша
» прочети още
В Сухиндол избраха...
» прочети още
  • Вход
Потребител:
Парола:
 Запомни ме